Waarom WordPress het beste CMS is

Is WordPress is het beste CMS ter wereld? Wij vinden van wel, maar als je deze vraag zou stellen aan liefhebbers van andere content management systemen (CMS) dan krijg je waarschijnlijk hetzelfde antwoord. Toch is WordPress het populairste CMS en dat is het met goede redenen. In deze blog vertel ik je over de oorsprong, de opmars en het ongekende succes van ons favoriete WordPress.

Het ontstaan van WordPress

Het is 2003. Niet alleen het jaar dat Ronaldo debuteerde in het Portugees voetbalelftal en het jaar van de Columbia Space Shuttle crash, het was ook het jaar van WordPress. Op 27 mei 2003 lanceren Matt Mullenweg en Mike Little WordPress, tot dat moment nog een platform voor bloggers, gebaseerd op het bestaande framework b2 – cafelog.

Het gebruikersgemak van WordPress was ongekend waardoor het CMS direct een hit werd. Honderden ontwikkelaars bogen zich over vele updates en uitbreidingen. Zo werden in 2004 plug-ins geïntroduceerd en in 2005 de mogelijkheid om statische pagina’s te beheren. Met deze en vele andere uitbreidingen werd WordPress in 2013 niet alleen een volwaardig CMS, maar ook het populairste platform op de markt met ruim 60 miljoen installaties wereldwijd.

2003

2021

Top 10 CMS systemen

Over smaak valt niet te twisten, maar de cijfers liegen er niet om. Ruim 40% van alle websites op de wereld draaien op WordPress. En in de CMS-markt staat WordPress aan kop met ruim 65%.

Gemeten op 5 oktober 2021, bron: https://w3techs.com/technologies/history_overview/content_management

WordPress – 65.20%
Shopify – 6.20%
Joomla – 2.90%
Wix – 2.70%
Squarespace – 2.60%
Drupal – 2.10%
Bitrix – 1.50%
Blogger – 1.50%
Magento – 1.00%
OpenCart – 1.00%

Vijf belangrijkste redenen om te kiezen voor WordPress

Er zijn veel redenen waarom wij vinden dat je voor je website moet kiezen voor WordPress. Hieronder de vijf belangrijkste op een rij:

1. WordPress is open-source

Een groot aantal ontwikkelaars werkt elke dag aan WordPress. Het succes van dit CMS is dan ook te danken aan de passie van deze developers. Het zorgt voor een continue stroom aan nieuwe technieken, ideeën en verbeteringen. En omdat WordPress voor iedereen toegankelijk is, zijn websites makkelijk over te nemen door een andere webhost en webbouwer.

2. WordPress is gebruiksvriendelijk

WordPress is ontzettend gebruiksvriendelijk voor zowel de redactie als voor de developer. Een website moet functioneel en prettig zijn in het dagelijks gebruik.

3. WordPress is flexibel

WordPress kan worden ingezet voor een startende onderneming, maar ook voor de grote corporate. Of het nou om een one-pager, meertalige website of grote webshop gaat, WordPress is uitermate geschikt voor maatwerk en flexibele inzet.

4. WordPress is kostenefficiënt 

WordPress beschikt over ontzettend veel betaalde en gratis plug-ins. Diverse functionaliteiten zoals formulieren, meertaligheid en betaalmogelijkheden kun je direct inzetten. Zo houd je budget over om andere doelen te behalen. Je hoeft het wiel immers niet opnieuw uit te vinden!

5. WordPress is begrijpelijk voor zoekmachines

Goede vindbaarheid van je website door Google en andere zoekmachines is een cruciale succesfactor. Zonder Search Engine Optimization (SEO) geen hoge(re) ranking. WordPress draagt daaraan; de HTML opmaak is makkelijk te begrijpen voor zoekmachines. De pagina’s hebben een overzichtelijke code en een simpele site-architectuur. Samen met de juiste plug-ins maakt WordPress het voor crawlers makkelijk om websites te interpreteren.

Risico’s van WordPress

Het grote succes van WordPress brengt ook risico’s met zich mee. We ontvangen regelmatig vragen van onze klanten, omdat ze hebben gehoord dat WordPress onveilig zou zijn. Met een marktaandeel van 65% is WordPress immers een interessant doelwit voor hackers.

Voor een groot deel van de WordPress websites is dit inderdaad het geval. Dit komt omdat WordPress door zijn gebruiksvriendelijkheid ontzettend populair is bij beginnende developers. Veel van deze ontwikkelaars schaffen kant-en-klare templates aan en gebruiken onbetrouwbare plug-ins. Dit soort websites hebben een korte levensduur en vertroebelen helaas onterecht het imago van WordPress.

Wees gerust: ervaren ontwikkelaars weten welke plug-ins geschikt zijn. Zij kunnen zelf veilige maatwerk thema’s ontwikkelen. Met een specialist aan het roer en periodiek onderhoud aan je website hoef je je dus geen zorgen te maken!

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Bij Studio Lemon kun je terecht voor advies en creatieve en technische WordPress vraagstukken. We ontwikkelen websites op basis van een bibliotheek aan slimme modules, aangevuld met maatwerk. Dat doen we voor directe opdrachtgevers, maar ook als technisch- en UX-partner voor creatieve bureaus. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Charlie van der Zwan

UX & Development

Terug naar blog overzicht

Wil jij ook groeien
in de digitale wereld?

Neem contact met ons op.